MANGALICA FAJTÁK

Történet

A mangalica fajták:

 • szőke mangalica
 • fecskehasú mangalica
 • vörös mangalica
 • fekete mangalica


A mangalica sertés a XIX. században, a Kárpát medencében kialakult tipikus zsírsertés. Igénytelensége, jó zsírtermelő-képessége a maga idejében világhírűvé tette. A szőke mangalica sertés kialakításában a göndörszőrű sumadia sertés vett részt az 1830-as években. A fecskehasú mangalica később alakult ki a mangalica sertések és a szerémségi sertés keresztezéséből. A legkésőbbi változat a vörös mangalica, mely a szalontai sertés, illetve a mangalicával keresztezett újszalontai sertés felhasználásával alakult ki a XX. század elején.

A magyar mangalica sertés közepes testméretű. Kifejlett korban az alábbi testméretek jellemzik:

 

Ivar Kor Magasság (cm) Testsúly (kg)
Koca 1 64-67 90-100
2 72-73 120-140
3 74-77 140-160
Kan 1 65-70 100-120
2 75-80 130-150
3 80-85 150-170

 

A szőke mangalica szőrzete a szürkétől a sárgáig, illetve a sárgásvörösig minden változatban előfordul, a sárgás-vöröses színeződést a tartási és talajviszonyok okozzák. (1. és 2. kép)

A vörös mangalica szőrzete sötétebb, vagy világosabb árnyalatú barnásvörös. (3. és 4. kép)

A fecskehasú mangalica szőrzete az oldalakon és a háton fekete, a test alsó fele, a has és a toka a szájszegletig húzódóan fehér, vagy ezüstszürke. A farok szintén fehér, a farokbojt fekete. (5. és 6. kép)

A mangalica sertések bőre pigmentált szürkés-fekete, a természetes testnyílások és a túrókarima feketék, a csecsek és a körmök ugyancsak feketék. A fültő alsó szélén egy világos (3-5 cm átmérőjű) folt található fokozatos átmenettel a pigmentált bőrön, az úgynevezett „Wellmann folt”, ami a mangalica fajtajellegéhez tartozik.

A szőrzet dús, hosszú, télen gyaluforgácsszerűen göndörödő, vastag, tömött, míg nyáron finomabb, rövidebb, sima lefutású. A gyaluforgácsszerűen göndörödő szőr a fajtajelleghez tartozik. Nem kívánatos a gyűrűs, erősen göndör szőr, valamint a durva egyenes sörték a hátvonalon, vagy az oldalakon. Ugyancsak nem kívánatos a túl finom „gyapjas” szőr. A durva szőr, a szőke mangalicán a fekete szőrvégek, valamint a fület szegélyező fekete szőrök az egyed őseiben idegen fajta előfordulására utalnak.

image   image
1. kép: Szőke mangalica kan   2. kép: Szőke mangalica koca
     
image   image
3. kép: Vörös mangalica kan   4. kép: Vörös mangalica koca
     
image   image
5. kép: Fecskehasú mangalica kan   6. kép: Fecskehasú mangalica koca

A fej középhosszú az orrhát enyhén megtört, a fülek közép nagyok, előre hajlóak. A szemek barnák, a szemöldök és a szempillák feketék.

A faroktő jellegzetesen vastag, a farokbojt mindig fekete.

A minimális csecsszám 5-5 szabályos, jól fejlett csecs, mindkét oldalon.

A hátvonal enyhén ívelt, az ágyék rövid, vagy középhosszú. A csontozat finom, de nagyon szilárd.


Nem kívánatos fajtajelleg hibák:

 • világos, vagy rózsaszín bőr a hastájékon,
 • nem pigmentált testnyílások,
 • sötétbarna, fekete szőrvégek,
 • barna vagy fekete szőrszálakkal tűzött fülek,
 • túl finom, vagy túl durva szőrzet,
 • túl kicsi felálló, vagy túl nagy lelógó fülek,
 • a puha csüd.

Nem megengedett fajtajelleg hibák:

 • körülírt fehér foltok a bőrön,
 • fekete, vagy barna foltok a szőrzeten,
 • sárga, vagy csíkozottan sárga köröm,
 • rózsaszín csecsbimbók,
 • teljesen fehér farokbojt,
 • fehér szemöldök, vagy szempilla.

 

A tenyészcél

A mangalica sertés genetikai és fenotípusos megjelenésének változatlan fenntartása. Ennek követelménye, hogy mindhárom fajtában megőrizzük a fajtákra jellemző külső és belső tulajdonságokat oly módon, hogy az állomány megtartsa formagazdagságát a legkisebb génveszteséggel, a beltenyésztés elkerülése mellett.

A kilencszázas évek elején kialakult zsírsertés típus fenntartása, a természetes tartási körülményekhez való jó alkalmazkodó-képesség, és az ellenálló-képesség megőrzése. A fajtára jellemző határokon belül jó növekedési erély és reprodukciós teljesítmény. A hagyományos csoportos tartásban nélkülözhetetlen természetes szociális viselkedés és kedvező vérmérséklet.

További fontos célkitűzés, hogy a kocalétszám fajtánként elérje a nemzetközileg elfogadott minimális 1.000 egyedet arányos vonalmegoszlás mellett, és ezzel lépjen ki a veszélyeztetett kategóriából. Ennek érdekében olyan hasznosítási programok kidolgozása, melyek a mangalica eredeti tenyészcéljának megfelelnek és speciális igényeket kielégítő piacképes terméket eredményeznek.

 

KAPCSOLAT

Cím: 1072 Budapest, Akácfa utca 42-48. földszint 03
Telefonszám: +36-30-358-31-55
E-mail: klauzal@mangalicamennyorszag.hu
Facebook: www.facebook.com/mangalicamennyorszag/