TENYÉSZTŐK

Mangalica tenyésztök bemutatkozója

+36-20-510-01-90, +36-20-485-24-73

kocsis.tanya@gmail.com

-

4464 Tiszaeszlár, Rákóczi út 129/A

MOE - tag: 2005 óta
Régió: Észak-Alföld
Megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Helység: Tiszaeszlár
Mangalica fajták: vörös, szőke
Vörös mangalicák száma: 51
Szőke mangalicák száma: 203

Bemutatkozó

Kocsis István és családja a 2005. évtől foglalkozik mangalicatenyésztéssel. A családi gazdaságban 3 generáció, Kocsis István családfő, lányai, vejei, unokái, 3 család összefogásával dolgozik. Saját tenyészetük200 egyedes kocaállománnyal rendelkezik, ami szőke és vörös mangalicákból áll.

A jószágokat 16 hektár saját tulajdonú tanyán nevelik. A múlt évben állattartó telepük felújítását valósították meg. Részben saját gazdasági takarmányból, amit 95 hektár területen termesztenek, saját daráló- és keverő berendezéssel állítják elő az abraktakarmányt. A nevelt hízókat nagyobb részben élőállatként értékesítik. Legnagyobb felvásárlóik a Pick Szeged Zrt., a Lac-Hús Kft. (Hajdúnánás) és az Olmos és Tóth Kft.

Szabadtartású tenyésztésből kézműves manufaktúrával termékfeldolgozást folytatnak privát házi feldolgozó üzemünkben. Az üzem felújítása és korszerűsítése a 2014. évben valósult meg. Feldolgozott termékeiket helyi termelői piacokon árusítják, és országos fesztiválokon értékesítik.

A szántóföldi és állattartó munkákhoz rendelkeznek a legszükségesebb munkagépekkel. A telep működtetéséhez szükséges villamosenergia felhasználása jelentős. 2014. május hónaptól a megújuló energia felhasználásához 144 db napelemet működtetnek, a meleg víz előállítását márciustól napkollektorok segítik. A legutóbbi beruházással a napelemek működését 14 KWh teljesítménnyel bővítették, mely biztonságosan elegendő energiafelhasználást tesz lehetővé. Jelenlegi húsüzemi berendezések használatával, a termék előállítás minőségi javulását és a termékválaszték bővítését kívánják megvalósítani. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete figyelemmel követi termelési tevékenységüket, segíti az ellenőrzött minőségi magyar mangalicatenyésztés folytatását. Munkájukat az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsa felügyeli, termelési és minőségbiztosítási rendszerek kidolgozásával támogatja.

KAPCSOLAT

Cím: 1072 Budapest, Akácfa utca 42-48. földszint 03
Telefonszám: +36-30-358-31-55
E-mail: klauzal@mangalicamennyorszag.hu
Facebook: www.facebook.com/mangalicamennyorszag/