TENYÉSZTŐK

Mangalica tenyésztök bemutatkozója

+36-30-953-34-39

kovertanya@freemail.hu

www.kovertanya.hu

4183 Kaba, Vörösmarty u. 11.

MOE - tag: 2005 óta
Régió: Észak-Alföld
Megye: Hajdú-Bihar
Helység: Kaba
Mangalica fajták: szőke
Szőke mangalicák száma: 80

Bemutatkozó

A család 2005 óta foglalkozik mangalicatenyésztéssel, értékesítéssel, valamint a fölhizlalt állatokból előállított termékek értékesítésével. 46 db törzskönyves mangalica kocával és egy úgyszintén törzskönyves mangalica kannal az Országos Mangalica Egyesület tagjai.
Szolgáltatóházukban húsfeldolgozót hoztak létre, ahol bemutatják a mangalica feldolgozás egyes szakaszait. Az itt létrehozott érlelőkben “érlelik” az általuk elkészített termékeket. Parasztkolbászokat, szalámikat, sonkákat, húsokat.
Saját vállalkozásuk a mangalica termékekkel szembeni elvárásokat hivatott teljesíteni a megfelelő tartástechnológia és takarmányozás alkalmazásával. Az általuk előállított állati termék előbbi előnyeit figyelembe véve pedig hagyományos, adalékmentes szárazárut tudnak előállítani az erre igényt tartó fogyasztók részére.

Egy pisztráng- és egy mangalicatenyésző, valamint egy sajtkészítő mester kapta meg a Magyar Konyha című gasztromagazin idén első ízben átadott termelői díját. Kiváló alapanyagok nélkül ugyanis nincs csúcsminőségű vendéglátás sem. A Hennessy-Dining Guide díjátadó gáláján átadták Az Év Éttermének járó elismerést is.

A mangalica sertésnek magyar hazánkban 200 éves múltja, ezen belül 50 éves sikertörténete van. Ez utóbbi végét jelentette, hogy az 1955. évi törzskönyvezett kocalétszám 18.000 db-ról, 10 év alatt 243 db-ra (1,3 %-ra), majd további 5 év során 35-40 db-ra (0,2 %-ra) zsugorodott.

Jelenleg előállított mangalica hízóiknak csak egy részét tudják feldolgozott állapotban értékesíteni, a másik részét élve értékesítik. Termék feldolgozásával, értékesítésével 5 éve foglalkoznak. Ezek az értékesítési arányok, azóta folyamatosan változnak, tehát évről évre több mangalicát tudnak értékesíteni feldolgozott formában is. Fő céljuk, hogy a meghizlalt összes mangalica hízókat feldolgozott formában tudják értékesíteni.

KAPCSOLAT

Cím: 1072 Budapest, Akácfa utca 42-48. földszint 03
Telefonszám: +36-30-358-31-55
E-mail: klauzal@mangalicamennyorszag.hu
Facebook: www.facebook.com/mangalicamennyorszag/