TENYÉSZTŐK

Mangalica tenyésztök bemutatkozója

+36-52-419-477

info@olmosestoth.hu

-

4025 Debrecen, Hatvan u. 6 sz. IV/12

MOE Alapító és Elnök: 1994 óta
Régió: Észak Alföld
Megye: Hajdu Bihar
Helység: Debrecen
Mangalica fajta: szőke, vörös, fecske hasú
Mangalicák száma: 600

Bemutatkozó

A fajta reneszánsza - Az Olmos és Tóth Kft tevékenysége

1991-re a mangalica teljes kihalás stádiumába jutott, kevesebb, mint 200 db (!) tenyészállat volt belőle az egész világon. A fecske hasú és vörös mangalica kocák száma 30 db-ra csökkent, így kihalásuk hónapok kérdése volt csupán. Az utolsó pillanatban jelent meg egy olyan spanyol piaci igény, mely a fajta helyzetét az utóbbi 10 évben gyökeresen megváltoztatta.

1991 tavaszán Juan Vicente Olmos Liorente a spanyol Jamenos Segovia Sa serrano sonkagyár vezetője kapcsolatba lépett Tóth Péter agrármérnök jelölttel, hogy valamilyen igen zsíros, ridegen tartható, ősi magyar sertést keressenek magas minőségű sonka és karaj félék alapanyagának. Ez természetesen a mangalica lett, így a megalakított Olmos és Tóth Kft.

1991-től a fajta ismételt felszaporításán dolgozik. Alapelv, hogy a sertések magyar takarmány és magyar élőmunka felhasználásával magyar sertéstelepeken hízzanak meg és magyar vágóhíd végezze a feldolgozást. Az elmúlt tíz év nehéz munkája most hozza első gyümölcseit. A mangalicafajta tenyészállatainak száma 2010-ben meghaladja a 7000 kocás létszámot és az Olmos és Tóth Kft hízó eladása pedig eléri a 15 000 db-ot.

Az Olmos És Tóth Kft az egyedüli cég, mely sikerrel ötvözi a hagyományos mangalicatenyésztést a malacok és süldők higiénikus a mai kor követelményeinek megfelelő nevelésével. A takarmány kizárólag búza, árpa, kukorica és ásványanyag kiegészítőkből és zöldtakarmányokból áll, melyet az Olmos és Tóth Kft számára külön receptúrák alapján szigorú kontroll mellett állítanak elő a legnagyobb takarmánykeverő üzemek.

Az Olmos és Tóth Kft valamennyi sertésére előírás, hogy kizárólag a tenyészállatok és malacok kaphatnak megelőző célzatú állategészségügyi kezelést. Egyedi állatorvosi beavatkozásokat, gyógyszereket egyetlen mangalica sem kap. Az Olmos és Tóth Kft valamennyi sertése mentes Auyeszky, Leptospirozis, Brucellózis, PRRS betegségektől, így vakcinázás sincs.

A meghízott mangalicákat a Pick Szeged Zrt, Cipker-Food Kft vágóhídjai vágják le és dolgozzák fel. A megformázott, fagyasztott sonka és karaj félkész állapotban kerül spanyol partnerünkhöz a Jamenos Segovia Sa-hoz exportra, míg a fennmaradó húsrészek teljes egészében Magyarországon kerülnek gyártásra.

A sonka és karaj 3500 km-t utazva kerül a spanyol fennsík - a Mesata - közepén fekvő Carbonero el Mayor városba, ahol a tulajdonos Olmos család sonka és karaj érlelő üzemeiben több mint három éves érlelésnek vetik alá őket. A serrano típusú érleléssel előállított Monte-Nevado Mangalica Sonka kizárólag sózással és szárítással készül, nem pácolják, és nem is füstölik. Igen magas minőségű exkluzív árucikk, kizárólag a Jamenos Segovia Sa márkaboltjaiban és egy-két elegáns delikatesz boltban kapható.

A MOE keretein belül zajlik a mangalicával kapcsolatos tenyésztői munka, szakemberei ellenőrzik az előállított tenyészállatok forgalmazását is. Kontrolljuk minden egyedre kiterjed, mely a kis egyedszám miatti rokontenyésztés kivédése miatt létfontosságú. Az Olmos és Tóth Kft a fogyasztók bizalmának fenntartása érdekében kizárólag MOE igazolással rendelkező mangalica sertéseket vesz át, ezzel hivatalosan is garantálva a mangalica készítmények eredetét.

Volt olyan év a közelmúltban, amikor a magyar mangalica állomány több mint 95%-a, az Olmos és Tóth Kft emőd-istvánmajori telepén volt. Ma már több mint 160 helyen van ismét mangalica tenyészet az országban. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ugyanúgy, mint az 1850-es években a kisjenői vér, most az emődi vér található meg minden mangalica tenyészetben.

Az Olmos és Tóth Kft jelentős összegeket fordít a mangalicát érintő Kutató- Fejlesztő tevékenységek támogatására. Több neves magyar és külföldi egyetemmel és intézettel közösen munkálkodunk a fajta genetikai és szaporodásbiológiai jellemzőinek vizsgálatán. Spanyol, német és japán kutatócsoportok elemzik magyar kollégáikkal közösen az általunk biztosított szöveteket, és vérmintákat.

Az Állattenyésztési Kutató Intézettel (ÁTKI) közösen egyedül a mangalica fajtánál már megvalósítottuk az értékes genetikai háttérrel rendelkező kocák szaporodását segítő "lombikmalac" programot. E program része a 2002 és 2008 közötti emődi telepünkön zajló jelentős állami támogatást is elnyert "Biotechnikai beavatkozások a mangalica sertésfajta reprodukciós életteljesítményének növelésére" átfogó projekteknek.

Az egykor szinte kizárólagosan tartott és a szegények eledeleként ismert mangalica mára delikatesz árut adó hungarikummá változott. Kis darabszámban, de kimagasló minőségben fogja a világ egyre egységesedő piacain a magyar sertéstenyésztők is általában hazánk hírnevét öregíteni. A mangalica termékeket magas áruk miatt csak jómódú fogyasztók vásárolják, így elmondható: az Olmos és Tóth Kft sikere csak Magyarország sikerével együtt képzelhető el. Ha a polgárok jól élnek a mi termékeink is könnyen elkelnek, ha nem, cégünk sem működhet jól. Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján úgy látjuk a mangalica sertés jövője hosszú távon biztosított, és bátran fogunk bele több évet, évtizedet átívelő fejlesztésekbe is.

KAPCSOLAT

Cím: 1072 Budapest, Akácfa utca 42-48. földszint 03
Telefonszám: +36-30-358-31-55
E-mail: klauzal@mangalicamennyorszag.hu
Facebook: www.facebook.com/mangalicamennyorszag/